2014. június 8., vasárnap

Eperszörp (tartós) - Krisztu




Ha már egyszer eperszezon...

Az epret megmosom kicsumázom és egy nagy lábosba teszem.
Elkeverem a cukorral, felöntöm hideg vízzel, hozzáadom a két citrom levét és felmelegítem. Csak annyira melegítem, hogy még éppen ne forrjon, utána kis lángon időnként megkeverve 30 percig főzöm.
Ha kész, steril gézkendőn (nekem a lejárt eü. dobozban volt ilyen) vagy más sűrű szövésű anyagon leszűröm, hagyom egy órát lecsöpögni. Az anyagban maradt gyümölcsből is kicsavarom a nedvességet.
Az így kapott szörpből 3 litert kimérek és a feloldott szörptartósítóval együtt felforralom, majd forrón üvegekbe töltöm, pár percre fejre állítom, címkézem és sötét hűvös helyen tárolom.
A kimaradt gyümölcspép süteményekbe, tortakrémekbe felhasználható.

Ebből a mennyiségből 3,5 liter szörp lett
3 liternyit tartósítottam, fél liter pedig tartósítás nélkül bekerült a hűtőbe, 1-2 hétig így is eláll, de annál hamarabb el fog fogyni.

  • 3kg eper
  • 1kg cukor
  • 1,8l víz
  • 2 citrom leve
  • 1 csomag Haas szörptartósító
 Ára kb: 1750ft (2014. június)
Eper 1350ft (450ft/kg)
Cukor 198ft
Citrom 114ft (399ft/kg)
Szörptartósító 69ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése