Limara medvehagymás koszorúja alapján készült ez a finomság néhány változtatással. Először sonkás-sajtos töltelékkel szerettem volna készíteni, de nem volt elég sonka itthon, (bolt meg még mindig baromi messze van) így maradt ez a változat. Sokkal jobban ízlett mint a medvehagymás, de azt is mindenképp érdemes kipróbálni. Ha véletlenül nem fogyna el még melegen, akkor zárt műanyag dobozban tartva 2-3 napig friss marad.
A tészta hozzávalóit a kenyérsütő üstjébe pakolom a következő sorrendben: 2dl víz, 15dkg tejföl, 1 felvert tojás, 0,5dl olaj, só, bors, liszt és az elmorzsolt élesztő. Dagasztás-kelesztés programon elindítom.
Míg a tészta készül elkészítem a tölteléket.
A kolbászt megnyúzom, feldarabolom és a mustárral, tejföllel késes aprítóba teszem. Addig dolgozok rajta a géppel, míg nagyjából egynemű, sűrű krém nem lesz. A kolbász szárazságától és persze ízléstől függhet, hogy mennyi tejföl, illetve mustár kell bele. Ha kész, felhasználásig hűtőben tartom.
Az elkészült tésztát megfelezem, míg az egyikkel dolgozok, addig a másik visszamegy a kenyérsütőbe pihenni. Erre csak azért van szükség, mert nem férnék el a deszkán. :)
A tésztát kb 2-3 mm-re nyújtom, a szélébe töltök egy adag kolbászkrémet, behajtom és levágom.
A levágott töltött tésztát kicsit összesodrom, majd félbehajtom és megcsavarom, végül a két végét egymásba nyomva koszorút formázok belőle (Lásd: fázisfotók), majd 20 percet pihentetem.
A kész koszorúkat egy felvert egész tojással lekenem, megszórom lenmaggal és előmelegített 180 fokos sütőben készre sütöm. Nekem ehhez 23 perc kellett alsó-felső sütéssel.
Előfordulhat, hogy nincs jól összesodorva a betöltött tésztacsík, így sütés közben esetleg kissé szétnyílhat, de szerintem ettől csak mutatósabb lesz a koszorú, az ízén nem változtat.
Ha maradna ki a krémből -bár nekem nem szokott- az melegszendvicskrémnek tökéletes.
Ebből a mennyiségből 14db, kb 10dkg-os koszorú lett.
Míg a tészta készül elkészítem a tölteléket.
A kolbászt megnyúzom, feldarabolom és a mustárral, tejföllel késes aprítóba teszem. Addig dolgozok rajta a géppel, míg nagyjából egynemű, sűrű krém nem lesz. A kolbász szárazságától és persze ízléstől függhet, hogy mennyi tejföl, illetve mustár kell bele. Ha kész, felhasználásig hűtőben tartom.
Az elkészült tésztát megfelezem, míg az egyikkel dolgozok, addig a másik visszamegy a kenyérsütőbe pihenni. Erre csak azért van szükség, mert nem férnék el a deszkán. :)
A tésztát kb 2-3 mm-re nyújtom, a szélébe töltök egy adag kolbászkrémet, behajtom és levágom.
A levágott töltött tésztát kicsit összesodrom, majd félbehajtom és megcsavarom, végül a két végét egymásba nyomva koszorút formázok belőle (Lásd: fázisfotók), majd 20 percet pihentetem.
A kész koszorúkat egy felvert egész tojással lekenem, megszórom lenmaggal és előmelegített 180 fokos sütőben készre sütöm. Nekem ehhez 23 perc kellett alsó-felső sütéssel.
Előfordulhat, hogy nincs jól összesodorva a betöltött tésztacsík, így sütés közben esetleg kissé szétnyílhat, de szerintem ettől csak mutatósabb lesz a koszorú, az ízén nem változtat.
Ha maradna ki a krémből -bár nekem nem szokott- az melegszendvicskrémnek tökéletes.
Ebből a mennyiségből 14db, kb 10dkg-os koszorú lett.
- 2dl víz
- 15dkg tejföl
- 1 tojás + 1 a kenéshez
- 0,5dl olaj
- 2 tk só
- 1mk bors
- 60dkg liszt
- 2,5dkg élesztő
- díszítéshez lenmag (elhagyható)
Krémhez:
- 15dkg füstölt kolbász
- 2 ek mustár
- 2 ek tejföl
Tejföl 110ft (215ft/300g)
Tojás 56ft
Olaj 20ft (399ft/l)
Liszt 60ft (99ft/kg)
Élesztő 25ft (49ft/db)
Kolbász 150ft (999ft/kg)
A többi hozzávaló a kertből való saját termesztés vagy olyan kis mennyiség, hogy nem tudok rá aktuális árat számolni.
"...tésztát kb 2-3 mm-re nyújtom, a szélébe töltök egy adag kolbászkrémet..."
"...behajtom..."
"...levágom..."
"...levágott töltött tésztát kicsit összesodrom..."
"...majd félbehajtom..."
"...és megcsavarom..."
"...végül a két végét egymásba nyomva koszorút formázok belőle..."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése