2013. december 29., vasárnap

Szarvasragu erdei gombával - Krisztu, Zoli



Mostanában nagyon rákaptunk a vadhúsra. Nyáron jártunk egy olyan fesztiválon, ami elméletben a vadételekről szólt, de a gyakorlatban csak akkor lehetett volna kóstolni, ha van olyan a főzőversenyzők közül akinél nagyobb adag készül, mint ahányan vannak. Hát ilyen nem volt, volt viszont hamburger, sült krumpli, hot-dog. Nálam ez a fesztivál leszerepelt, viszont azóta ahol tudunk vadhúst eszünk, vagy ha tudunk jó áron friss húst venni, hát itthon is az készül.
Ritkán használok, kész fűszerkeveréket, de amit szerettem volna venni, nem kaptam, ebben a keverékben pedig benne volt. Szárított fűszerek vannak ebben a kis fűszermalomban, tartósítószert és semmilyen mesterséges anyagot nem tartalmaz, az összetételt leírtam a hozzávalóknál. 

A húst megmosom, felkockázom és egy zárható dobozba teszem, megszórom fűszerrel, hozzáadok 1,5dl bort és az ecetet és két napig hűtőben pácolom, többször megrázogatom, keverem, hogy mindenhol érje a pác a húst.
Egy hagymát apróra vágok, zsíron megdinsztelem, majd ráöntöm a húst a páclével együtt, adok hozzá még egy deci vörösbort és forrástól számítva 1 órát főzöm fedő alatt. Ekkor hozzáadom a megmosott feldarabolt gombát, sózom és készre főzöm. Akkor jó, ha a hús omlós és a gomba is puhára főtt.
Ha nem elég sűrű, 1dl vízben vagy tejszínben elkevert keményítővel sűrítem.

Ez a mennyiség 8 felnőtt embernek elegendő.
  • 1kg szarvashús (80dkg lapocka, 20dkg comb)
  • 25dkg füstölt szalonna
  • 3 ek vörösbor ecet
  • 2,5dl száraz vörösbor (nálam: Egri bikavér - Varga pincészet )
  • 20g fűszerkeverék (borókabogyó, szegfűbors, fekete bors, koriander, babérlevél, narancshéj, citromhéj, sárgarépa, pasztinák, póréhagyma, petrezselyem, paradicsompaprika)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1-2 ek zsír
  • 1kg vegyes gomba (laska, csiperke, tőke)
Ára kb: 3452ft (2013.december)
Szarvashús 1650ft
Szalonna 397ft (1590ft/kg)
Vörösbor 246ft (690ft/ü)
Fűszerkeverék 200ft (399ft/db)
Hagyma 21ft (139ft/kg)
Gombakeverék 938ft
A többi hozzávaló olyan kis mennyiség, hogy nem tudok rá aktuális árat számolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése