2013. december 26., csütörtök

Focaccia (a mi értelmezésünkben) - Krisztu




Van egy ismerősöm, aki ennek a lepényfélének a hazájában él, reménykedem, hogy találkozik eredeti recepttel és esetleg megosztja velem. :)
Nem tudom ez a recept mennyire áll közel az eredetihez, mi így szeretjük a "fókacicát".
Egy nagyon finom étel a nyáron eltett aszalt paradicsom felhasználására.

Kenyérsütő üstjébe pakolom a következőket: víz, olívaolaj, só, cukor, bazsalikom, liszt, burgonyapehely, élesztő. Dagasztás kelesztés funkción elindítom, ha szükséges a vizet vagy a lisztet kiegészítem. Egy normál állagú kelt tésztát kell kapnom.
Míg a gép dolgozik, lecsepegtetem és felaprítom a sajtokat, a bogyót és az aszalt paradicsomot.
Ha a tészta kész, lisztezett deszkán kb 1 tepsi szélességűre és kb dupla olyan hosszúra nyújtom.
A feltét harmadát a tészta egyik felén elosztom, ízlés szerint bazsalikommal megszórom, ráhajtom a másik felet, sodrófával még átmegyek rajt hogy biztosan ne nyíljon szét sütés közben, az sem baj ha nyúlik még egy kicsit és a tepsibe helyezem. Villával megböködöm a tésztát, a paradicsom olajával megkenem és elosztom rajt a maradék feltétet, tenyérrel kicsit bele is nyomkodom.
Előmelegített sütőben 200 fokon, alsó-felső sütéssel, 30 perc alatt készre sütöm.


Ebből a mennyiségből egy nagy gáztepsi méretű vastag lepény lett.
  • 50dkg liszt
  • 2 ek burgonyapehely
  • 2,5dkg friss élesztő
  • 2 ek olivaolaj (az aszalt paradicsoméból)
  • 3 tk só
  • 1tk cukor
  • kb 4dl víz
  • aszalt paradicsom
  • 1cs krémfehér sajt
  • fekete olivabogyó
  • 1 nagy mozzarella
  • bazsalikom
Ára kb: 670ft (2013.december)
Liszt 65ft (129ft/kg)
élesztő 24ft (48/db)
Krémfehér sajt 295ft
Olivabogyó 117ft (kis üveg 234ft)
Mozzarella 169ft
A többi hozzávaló olyan kis mennyiség, hogy nem tudok rá aktuális árat számolni.

Tészta és feltét

"A feltét harmadát a tészta egyik felén elosztom..."

"...ráhajtom a másik felet..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése