2013. július 29., hétfő

Aszalt paradicsom - Krisztu





Sokféle írás található az interneten aszalt paradicsom témában így nem is ragoznám sokáig.
Mi is készítünk minden nyáron.

Eddig San Marzano fajtát használtunk erre a célra. Ezt a fajta paradicsomot tavaly a madaras áruházban 2000ft/kg áron árulták, egy csomag mag 59ft és rengeteg palánta lesz belőle. Igénytelen, magasra növő fajta. Palántázással szinte bárhol termeszthető, akár egy erkélyen is.
Az idén viszont a  Chibli F1 fajtával próbálkoztunk. Szerintem sokkal finomabb ez előzőnél és aszalás után sem lesz "csípős" az íze, mint a San Marzanonak. Az sem mellékes, hogy szinte roskadásig vannak a növények terméssel. Szintén igénytelen, magasra növő és erősen bokrosodó fajta.

Forgótálcás aszalógépet használok. Velünk szemben szántóföld és lovak, mellettünk autószerelő, így a napon való aszalást egyelőre hanyagolom.
A San Marzanonak 11 óra a Chiblinek 9,5 óra az aszalási ideje.
Ha kész befőttes üvegekbe teszem és felöntöm olívaolajjal.
Ha fűszeresebb változatot szeretnék akkor oreganót és bazsalikomot is teszek az aszalóba. Az üvegbe került paradicsomokra szórom a fűszert és utána felöntöm olajjal.
Próbáltam friss fűszernövényekkel is eltenni, de megfeketedtek az olajban és bár az ízt nem befolyásolta, nem volt étvágygerjesztő látvány.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése