2013. április 9., kedd

Juhtúrós kemencés lepény - Krisztu




Ez megint egy olyan étel amiből felesleges egy adagot készíteni, mert pillanatok alatt elfogy. A recept és az ár  is dupla adagra azaz két tepsire van megadva.
Természetesen készíthető kemence nélkül is, de akkor nem lesz meg a finom füstös íze.
Nagyon hasonlít a vásárokon kapható kemencés lángosra, csak itt a két tepsi lepény két szelet árából elkészíthető.

A tészta hozzávalóit a kenyérsütő üstjébe pakolom a következő sorrendben: víz, olaj, só, cukor, fokhagyma, liszt, burgonyapehely, élesztő. Dagasztás-kelesztés programon elindítom. Ha szükséges a vizet vagy a lisztet pótolom, hogy lágy, rugalmas, közepesen kemény tészta legyen a végeredmény.
A juhtúrót összetöröm és elkeverem a tejföllel. A vöröshagymát és a szalonnát apróra vágom és elősütöm.
Ha a tészta megkelt kettéosztom és kézzel mindkét adagot egy-egy tepsibe simítom amit előzőleg kiolajoztam. A tetejüket megkenem a juhtúrós tejföllel, megszórom az elősütött hagymás szalonnával és ha nem tudom használni a kemencét, akkor sütőbe teszem és 200 fokon 30 perc alatt készre sütöm. (A sütőt nem kell előmelegíteni.)

Ebből az adagból 2 nagy gáztepsi lepény lett.

  • 80dkg liszt
  • 2ek burgonyapehely
  • 3dkg élesztő
  • 2 ek olaj
  • 3 tk só
  • 1tk cukor
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • kb 6dl víz

  • 3cs juhtúró (Bryndza)
  • 4ek tejföl
  • 2 fej vöröshagyma
  • 35 dkg húsos füstölt szalonna
Sütés előtt
  Ára kb: 1480ft (2013.április)
Liszt 127ft (159ft/kg)
Élesztő 36ft (48ft/db)
Juhtúró 777ft (259ft/db)
Vöröshagyma 26ft (130ft/kg)
Szalonna 507ft (1450ft/kg)
A többi hozzávaló olyan kis mennyiség, hogy nem tudok rá aktuális árat számolni

2 megjegyzés:

  1. Kedves Krisztu! Nem lehetne a beállítani azt a lehetőséget, hogy a látogatók felvehessék és követhessék a blogodat! Előre is köszönöm! Melinda

    VálaszTörlés
  2. Kedves Melinda!
    Köszönöm a javaslatot, megpróbálkozom vele.

    Krisztu

    VálaszTörlés