2012. december 23., vasárnap

Sajtos tallér - Krisztu




Ismét egy közösen készített finomság, ami mindkettőnk gyerekkori karácsonyainak elmaradhatatlan íze.
Ahány család annyiféle módon készítik, ez a recept kb velem egyidős, de a végeredmény még mindig ugyanolyan finom, mint régen. Miközben én ezt írom, Zoli az utolsó darabokat süti, de be kellett jönnöm a konyhából, hogy holnapra is maradjon. :) Aki szeretne ilyen tallérsütőt, ezen az oldalon tud rendelni.


Mindkét sajtot kis lyukú reszelőn lereszelem. A lisztet elkeverem a sóval, a köménymaggal és a sütőporral. Hozzáadom a sajtot és a felvert tojást. Belemorzsolom a margarint és az egészet összegyúrom a tejföllel. A végeredmény egy kissé ragacsos közepesen kemény massza. 15 percig pihentetem, majd diónyi nagyságú golyókat formálok belőle.
Sütési tapasztalatok Zolitól, hagyományos (gázos) tallérsütőhöz:
A tallérsütőt vékonyan bekenem olajjal, majd felteszem a lángra forrósodni. Kb 5 percig forrósítom a sütőt, forgatva, hogy mindkét fele elég meleg legyen és csak utána kezdem el sütni a tallérokat. Később már nem kell olajjal kenegetni, csak használat előtt.


 Ebből a mennyiségből 83 darab (tenyérnyi) sajtos tallér lett
  • fél kg liszt
  • 15 dkg trappista sajt
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 2 dl tejföl
  • 25 dkg margarin
  • 1 cs sütőpor
  • 1 db tojás
  • 2 kk só
  • 2 kk egész kömény
   Ára kb: 720ft (2012.december)
Liszt 70ft (139ft/kg)
Trappista sajt 164ft (1090ft/kg)
Füstölt sajt 194ft (1290ft/kg)
Tejföl 115ft
Margarin 129ft
Sütőpor 15ft
Tojás 30ft
A többi hozzávaló olyan kis mennyiség, hogy nem tudok rá aktuális árat számolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése