2012. július 23., hétfő

Aranygaluska - Krisztu




A hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe teszem a következő sorrendben: 2db felvert tojás, 2,4dl tej, 5dkg olvasztott vaj, 1tk só, 75g porcukor, reszelt citromhéj, 50dkg liszt és az élesztő. Másfél órás tészta programon elindítom a dagasztást kelesztést. Egy kissé ragacsos de rugalmas kelt tésztának kell lennie.
Ha elkészült, lisztezett felületen kb ujjnyi vastagra nyújtom és pogácsaszaggatóval kiszaggatom, úgy, hogy ne legyen maradék, ne kelljen újragyúrni.
Egy kapcsos tortaformát kivajazok, kilisztezek és az aljába kb ujjnyi távolságra egymástól teszem az első tésztaréteget, aminek a tetejét olvasztott (nem meleg) vajjal kenem meg és megszórom dióval. A következő réteget a tésztaközökre teszem és ezek tetejét is lekenem vajjal majd leszórom dióval, addig rétegezem míg a tészta el nem fogy. 170 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel  35 perc alatt készre sütöm.
Tálaláskor a tetejét vanília vagy csokiöntettel vagy ezek keverékével meglocsolom.



Ebből a mennyiségből kb 8 adag lett
  • 50dkg finomliszt
  • 75g porcukor
  • 10dkg vaj (a margarin nem jó)
  • 1 citrom reszelt héja (mi citromosan szeretjük, így kettőt reszelünk bele)
  • 2,5dkg friss élesztő
  • 1tk só
  • 2db tojás
  • 2,4dl tej
  • kb 15-20dkg darált cukros dió vagy diópótló

Ára kb: 500ft (2012.július)
Liszt 65ft (130ft/kg)
Tojás 56ft (28ft/db)
Vaj 179ft
Élesztő 26ft (52ft/db)
Tej 32ft (135ft/l)
Diópótló 115ft (229ft/cs)
A többi hozzávaló a kertből való saját termesztés vagy olyan kis mennyiség, hogy nem tudok rá aktuális árat számolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése